Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na području južne Vojvodine, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Prostorom dominira rečni biotop, koga čini rečica Zasavica u dužini od 33 km. Ovaj rezervat prirode je obeležio 25 godina postojanja.

Prostor je nastanjen mnogim retkim biljnim i životinjskim vrstama i jedinstven je po mnogo čemu.

Pre tridesetak godina Zasavica je dovedena na rub nestajanja zbog nebrige ljudi: bila je isušivana i korišćena kao poljoprivredno zemljište. Sredinom devedesetih godina pokrenut je program valorizacije prirodnih vrednosti nakon kojeg je Zasavica ubrzo stavljena pod zaštitu. Zahvaljujući predanom radu upravljača Pokreta gorana - Sremska Mitrovica, ovo prirodno dobro danas je značajno unapređeno.


Zasavica se ističe u pogledu zaštite prirode, razvoja održivog turizma, a prepoznatljiva je i po razvoju autohtonih rasa  životinja. U okviru programa očuvanja autohtonih rasa stoke, 1998. godine na otvorenom pašnjaku Valjevac započet je uzgoj goveda Podolske rase uspešno se uzgaja i mangulica - vrsta svinje koja se mogla videti na pašnjacima još u XVIII veku.

Specijalni rezervat prirode Zasavica je važno IBA područje sa preko 180 vrsta ptica, a od 2001. godine ovo prirodno dobro je i član Europark Federacije.

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
  • Pametne zgrade
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije