Televizijska emisija i internet portal o zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije EKOBALANS, nastali su u produkciji nezavisne produkcijske kuće Contrast Media. Naš cilj je da doprinesemo edukaciji javnosti o ovim temama. Pratimo aktuelnosti iz zemlje i sveta, uočavamo probleme i načine za njihovo prevazilaženje. Istražujemo šta su prednosti, a šta mane i kakve potencijale Srbija ima kod upravljanja otpadom, kod uštede energije i korišćenja obnovljivih izvora energije. Ukazujemo na propuste u zakonima i propisima i pokazujemo primere uspešne evropske i svetske prakse.

Emisija EKOBALANS  emitovala se 7 godina na kanalu B92 info a od marta 2017. godine gledaoci mogu da prate emisiju na RTV1, u premijernom terminu svake subote, od 12.20 časova.
Emisija se sastoji od istraživačkih tema i informativnih blokova vezanih za aktuelnosti u zemlji i svetu.

Šta nas razlikuje od drugih?

· Bavimo se isključivo energetikom i ekologijom. Ne postoji nijedna druga emisija na ovim prostorima koja se bavi ovim problemima na način na koji mi to radimo.

· Emisija je pre svega istraživačkog novinarskog stila, a daleko manje informativnog.

· Odlična saradnja sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti zaštite životne sredine i energetike koji svojim komentarima doprinose kvalitetu emisije i internet portala. Do sada je kroz emisiju prošao velik broj sagovornika.

· Naši novinari se već duže vreme ozbiljno bave temama energetike i ekologije.


Šta možemo da uradimo da sačuvamo našu životnu okolinu?
Kako da uštedimo a kako da stvorimo energiju iz alternativnih izvora?
Gde je svet a gde smo mi, kada je reč o razvijenosti ekološke svesti?


Saznajte odgovore na ova pitanja u emisiji Ekobalans.
ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije