tara1 tmb

Jedna od najšumovitijih planina Evrope – Tara,  odlikuje se nepreglednim šumskim prostranstvima. 

Poznata po zapanjujuće lepim vidikovcima, netaknutoj prirodi, neverovatnom bogatstvu biljnog i životinjskog  sveta, planina Tara je razlog što je ovo područje zaštićeno kao Nacionalni park pre skoro 40 godina.

 

 

fruska tmbFruška gora, nekadašnje ostrvo Panonskog mora,  je usamljena planina smeštena na južnom obodu panonskog basena, u međurečju Dunava i Save.

Nacionalni park Fruška gora osnovan je sa osnovnim ciljem da se zaštite njene prirodne lepote, istorijski spomenici, biljni i životinjski svet.

 

 

 

djerdap tmb

Nacionalni park „Đerdap” nalazi se u severoistočnom delu Republike Srbije, na granici sa Rumunijom i obuhvata delove masiva Severnog Kučaja, Miroča i Štrbca. Ovo područje je 1974. godine stavljeno pod zaštitu kao Nacionalni park Đerdap a svakako najimpresivnija crta reljefa ovog parka je grandiozna Đerdapska klisura, najduža i najveća klisura probojnica u Evropi.

 

 

obedska tmb

Specijalni rezervat prirode Obedska bara  čini prostrano močvarno-šumsko područje uz reku Savu u južnom Sremu.

Prostire se na teritorijama opština Ruma i Pećinci  i predstavlja napušteno korito reke Save koje je zbog svog potkovičastog oblika i dobilo naziv „Potkovica“. 

carska tmb

U Vojvodini, u međurečju Tise i Begeja, postoji mesto od kojeg svakom ljubitelju prirode može da  zastane dah.  Bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta koje krase ovo područje bile su osnov za zaštitu Specijalnog rezervata prirode "Stari Begej - Carska bara", udaljenog 15 kilometara jugozapadno od Zrenjanina a smeštenog na teritoriji  opština Stajićevo, Perlez i Belo Blato.

 

zasavica tmb

Ako postoji jedinstveno, posebno i od svih drugih različito  zaštićeno prirodno područje, onda je to svakako Specijalni rezervat prirode Zasavica. Od načina na koji je zaštićen, preko biljnih i životinjskih vrsta koje ga naseljavaju, pa do upravljača koji se o njemu stara, ovaj rezervat prirode je potpuno jedinstven. Smešten je na području južne Vojvodine, istočno od reke Drine a južno od reke Save.

 

 

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ je prirodno dobro od izuzetnog značaja, nalazi se u Vojvodini, u jugoistočnom delu Srema, na teritoriji opština Ruma i Pećinci. Rezervat je udaljen 70 km od Novog Sada i svega 40 km od Beograda, što ga čini lako dostupnim za sve zaljubljenike u prirodu.


Specijalni rezervat  prirode “Deliblatska peščara“ nalazi se na jugoistoku Vojvodine i pruža se do reke Dunav. Sa svojim izraženim dinskim reljefom ovaj prostor predstavlja jedinstven prirodni fenomen u Evropi. Peščana zemljišta i specifični ekološki uslovi stvorili su šumsko-stepska staništa izuzetno retkih vrsta flore i faune.


Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“ prеdstаvlја naš nајvеći оčuvаni ritski kоmplеks, kојi sе cеlоm pоvršinоm nаlаzi u plаvnој zоni Dunаva, nizvodno od Novog Sada, a pored Kovilja i Petrovaradina, po kojima je dobio ime. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti rezervat  je 2004. godine uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava.

Tamiš je reka koja izvire u južnim  Karpatima u istočnoj Rumuniji, teče kroz područje Banata i uliva se u Dunav kod Pančeva u Vojvodini. Sliv Tamiša obuhvata više od 13,000 km², pripada Dunavskom basenu i  predstavlja jednu od većih pritoka Dunava. Teče kroz  Rumuniju u dužini od 241 km,  dok se 118 km toka Tamiša nalazi u Srbiji.


ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Stop krađi električne energije
  • Pametne zgrade
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Štedljive sijalice
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije