Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Dok štednja energije uvek podrazumeva određena odricanja, efikasna upotreba energije vodi ka povećanju kvaliteta života, većoj konkurentnosti kompanija i privrede, kao i energetskoj bezbednosti. Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.

Korak ka postizanju energetske efikasnosti podrazumeva jasno sagledavanje sopstvenih resursa ali i slabih tačaka u okviru javnih ili individualnih zgrada. Postavljanje bolje izolacije, promena koncepta klimatizacije kancelarijskog prostora, zamena običnih sijalica štedljivim, pregled ventilacionih otvora i slično, mogu značajno da pomognu u dostizanju višeg stepena energetske efikasnosti. Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.Projekat energetske efikasnosti počinje od korporativne zgrade, gde se planira nužna rekonstrukcija ovog velikog objekta. U saradnji sa strateškim parterom, stručnim timom sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, preduzeće se niz koraka da bi poslovno-pogonska zgrada postala ekonomski isplativa , i služila kao primer racionalnog korišćenja energije.

Pored neophodnih ulaganja u rekonstrukciju važno je i uvođenje novih sistema i korišćenje obnovljivih izvora energije. Oni predstavljaju važan energetski potencijal, naručito ako se ima u vidu da su stanovnici Srbije veliki potrošači energije, mnogo veći nego građani u zemljama zapadne Evrope. Godišnje, mi trošimo 16 miliona tona ekvivalenta nafte. Da bi se značajno smanjila naša zavisnost od fosilnih goriva, kao što su plin i ugalj, treba imati u vidu da je pored energije vode, vetra, biomase, jedan od osnovnih vidova koju treba koristiti, zapravo, sunčeva energija.I pored velikih početnih ulaganja, solarna energija je na duge staze veoma isplativa. Sve je više pristalica solarnih sistema jer je energija sunca stalno dostupna, čista je i besplatna. Ona je dobitna kombinacija jer razvoj čistijih tehnologija, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje ovog obnovljivog izvora energije, svakako utiču i na smanjenje zagađenja životne sredine.

Mada projekat energetske efikasnosti počinje od korporativne zgrade, on se tu ne ne zaustavlja. Uz sva unapređenja koja nosi, nastavlja se prema svim drugim objektima kojima ovo privredno društvo raspolaže.Tokom prethodne godine, Elektrovojvodina je prekinula višegodišnje negativno finansijsko poslovanje uspešnom naplatom svojih potraživanja, smanjenjem tehničkih i netehničkih gubitaka i vođenjem široke javne akcije za sprečavanje neovlašćene potrošnje i krađe električne energije. Ova kompanija organizovala je Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, koji je bio mesto okupljanja vrhunskih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, i na kojem su predstavljene savremene energetske tehnologije.Uz nagradu Biznis partner 2011, kompanija dalje nastavlja modernizaciju elektroenergetskog sistema, daje podršku razvoju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti, jer su to najvažniji preduslovi daljeg privrednog razvoja.{plusone}


ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Štedljive sijalice
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije