Posebnu vrednost za život i zdravlje čovekovog organizma imaju mineralne, termalne i izvorske vode. Iskorišćavanje ovog prirodnog bogatstva još uvek je nedovoljno, a to se posebno odnosi na termalne vode, čiji su zdravstveni i energetski potencijali izuzetni. Termalne vode  koriste se za lečenje različitih bolesti od davnih antičkih vremena, jer blagotvorno utiču svojom temperaturom i hemijskim delovanjem.

U današnje doba naprednog tehnološkog razvoja i ubrzanog iskorišćavanja prirodnih resursa,  jedan od najvećih izazova je očuvanje zdrave životne sredine. Velike kompanije imaju tendenciju da se sve više bave društveno odgovornim poslovanjem i tako doprinose dugoročnom održivom razvoju.

Sunce je izvor gotovo sve raspoložive energije na Zemlji. Danas se solarna energija sve više koristi jer se na taj način značajno smanjuje naša zavisnost od fosilnih goriva, kao što su plin i ugalj. Preduzeće Plan-net solar izgradilo je svoju prvu solarnu elektranu u Srbiji, veličine 40 kW, koja se nalazi na području južne Srbije, u gradu Bosilegrad.

Tehnologija dobijanja električne energije iz vetra u Danskoj, razvija se još od početka 80-ih godina, kada je uočeno postojanje ogromnog tržišta za ovaj ekološki prihvatljiv način generisanja energije. Ova zemlja je poznata kao jedan od svetskih lidera kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije, a posebno energije vetra.

Ako mali privrednik uloži ideju, energiju i novac u realizaciju nekog projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, teško da će moći da opstane na tržištu i da se izbori sa konkurencijom velikih kompanija. Privrednici i stručna javnost, saglasni su u oceni da je pomoć države u tom poslu, nažalost, izostala.

U današnje vreme kada količina organskog otpada koju ljudi stvaraju nezadrživo raste, potrebno je saznanje da je taj isti otpad istovremeno i nepresušni izvor energije. U francuskom gradu Lilu izgrađena je fabrika za preradu organskog otpada i proizvodnju biogasa.

Danska je vodeća zemlja u svetu kada je u pitanju korišćenje energije vetra, a poslednjih godina akcenat se stavlja na sve veću eksploataciju solarne energije. Malo ostrvo Aero, smešteno na jugu Danske, pravi je primer mogućnosti korišćenja energije sunca čak i na severu Evrope.

Obnovljivi izvori energije: sunce, vetar, voda, biomasa, ne predstavljaju samo ekološki najprihvatljivije oblike energije, već njihovo korišćenje dovodi do razvoja potpuno novih grana industrije. Predviđa se da će se do kraja ove godine u svetu otvoriti preko dva miliona novih radnih mesta samo u oblasti obnovljivih izvora energije.

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
  • Pametne zgrade
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije