Obedska bara predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih prirodnih dobara u svetu, čija  administrativna zaštita datira još iz 1874. Tokom 140 godina zaštita je menjana čak 5 puta, a brojnost ptica, nesumnjivo najvećeg prirodnog bogatstva Obedske bare, dostizala je neverovatne oscilacije, od impozantnog broja do velike ugroženosti svih ptičijih vrsta.

Klimatske promene će u narednim godinama u Srbiji izazvati periode ekstremnih suša i poplava, pokazala je studija Hidrometeorološkog zavoda Srbije koja je predstavljena početkom ove godine u Beogradu. Maj 2014. biće zapamćen kao mesec u kojem se desila ekstremna poplava, nezabeležena u prethodnih 130 godina.


Sredina u kojoj se živа bićа rađaju, rastu i borave, utiče nа orgаnizаm čovekа, kаo i nа ostаli živi svet. Nа procese u prirodi u velikoj meri utiče sam čovek, izazivajući velike poremećаje u njoj, аli i trpi ozbiljne posledice. Ekološko vaspitanje mora da omogući promenu čovekovog odnosa prema prirodi a sa obrazovanjem treba početi što ranije.

Reke Dunav, Drava i Mura protičući kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, čine ekološki najznačajnija rečna područja u Evropi i predstavljaju „evropski Amazon“. Njihovi tokovi obuhvataju 700 km dugačak „zeleni pojas“, povezujući vredna prirodna i kulturna područja, koji će uskoro postati jedinstvena celina.


Zaštita životne sredine, odnos čoveka prema prirodi i njenim resursima spadaju u najvažnije teme kojima se danas bave pojedinci, institucije, kao i mnoga udruženja građana. Na teritoriji AP Vojvodine registrovano je 205 udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine.


Otpad je kroz istoriju stalni pratilac čoveka. Dok je čovek koristio samo materijale iz prirode i takav otpad odlagao, priroda nije imala problem da ga preradi.
Razvojem industrije, pojavili su se materijali koji opterećuju životnu sredinu,  koje priroda ne prepoznaje i ne može da preradi. Rešenje ovog problema leži u reciklaži.

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Štedljive sijalice
  • Pametne zgrade
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Stop krađi električne energije
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije