Sunce kao daleko najveći, obnovljivi i za čoveka neograničen izvor energije,  predstavlja potencijal kakav nema ni jedan drugi energetski izvor. Danas postoji nekoliko vrsta solarnih elektrana: autonomne, integrisane, samostojeće, kao i elektrane na krovovima. Preduzeća se odlučuju za postavljanje solarnih elektrana na širim krovnim površinama velikih industrijskih objekata, kao što su proizvodni prostori, nadstrešnice i skladišta.

Proizvodnja električne energije na neiskorišćenim krovnim površinama znači dodatni izvor prihoda, koji smanjuje visoke troškove potrošnje električne energije. Prema podacima elektrodistributera o potrošnji električne energije, četvoročlanoj porodici, potrebna je solarna elektrana snage do 5 kW da bi zadovoljila potrebe za električnom energijom.

Kompanija Plan-net Solar nudi izgradnju solarne elektrane po sistemu ,,ključ u ruke’’. Visokokvalifikovan stručni kadar obezbeđuje pomoć prilikom uređenja dokumentacije, projektuje i gradi solarne elektrane vrhunskog kvaliteta. Životni vek solarne elektrane je najmanje trideset godina. Sama investicija se vraća za kraće od deset godina i to uz redovni godišnji prihod između 8 i 12% od osnovnog ulaganja.

Novac od prodaje električne energije, između desete i tridesete godine rada elektrane, predstavlja čistu dodatnu zaradu. I pored toga što u Srbiji postoje samo 4 solarne elektrane, interesovanje je sve veće. Kompanija Plan-net Solar učestvovala je na drugom Međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije SOLAR-THERM-BIOMASA 2013. održanom na Novosadskom sajmu.

Proizvodnja električne energije na neiskorišćenim krovnim površinama znači dodatni izvor prihoda, koji smanjuje visoke troškove potrošnje električne energije. Danas,  solarna elektrana predstavlja siguran i dugoročno usmeren oblik investicije. Za kraj, važno je napomenuti da se postavljanjem ovih elektrana proizvodi  zelena energija, ne zagađuje životna sredina i na taj način ostvaruje poštovanje prirode i njenih resursa.

{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Pametne zgrade
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije