Još 1914. godine izvršena je prva stručna analiza termalne vode pronađene u selu Prigrevica pored Apatina. Analiza je obavljena u Budimpešti a dobijeni nalazi potvrdili su njenu lekovitost, te se 1929. godine u Prigrevici osniva prva, mala banja. Bio je to začetak zdravstvenog turizma u ovom kraju, koji je značajno unapređen izgradnjom modernog banjskog rekreativnog centra - Banje Junaković.

Od 5 postojećih bušotina termalne vode, banja trenutno koristi jednu. Temperatura vode dostiže 52 stepena a sama voda, izuzetnog je kvaliteta. S obzirom da termalna voda dolazi iz dubina od nekoliko stotina metara gde je njena temperatura visoka, pri samoj površini otapa različite minerale i njihove soli, te lekovito deluje na čitav niz oboljenja. Danas, balneoterapija podrazumeva kupanje i vežbanje u termalnoj vodi, hidromasaže, obloge i pakovanja tela mineralnim blatom, kao i inhalacije.

 

Osim u terapijske svrhe, termalna vode služi i za zagrevanje prostorija, donoseći na taj način značajne uštede. Banja raspolaže sa 270 ležajeva, velikim restoranom nacionalne kuhinje za 450 osoba, i sa 2 sale za organizovanje seminara i sastanaka.

Banja Junaković smeštena je na obodu istoimene Park šume. Kroz šumu vodi Staza zdravlja a biciklističkim stazama, banja je povezana sa obližnjim Apatinom i Prigrevicom. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala, za sve one koje vole ovaj vid rekreacije. Područje šume Junaković stavljeno je pod zaštitu 1983. godine. Predstavlja očuvani kompleks hrastovih i bagremovih stabala koje obezbeđuju zaštitu termalnih izvorišta banjskog kompleksa. Ističe se zbog očuvanih starih stabala hrasta lužnjaka a šuma je utočište mnogih vrsta životinja.

Osim šetnje u prirodi, gostima se nude i drugi vidovi rekreacije: 4 teniska terena i moderna osmostazna kuglana, napravljena po standardima Svetske kuglaške federacije. Ponuda ovog  banjsko rekreativnog centra  biće unapređena  završetkom  modernog Spa i Welness centra koji  se gradi primenom najmodernih tehnologija. Ovaj objekat imaće sve odlike tkz. „pametne kuće“ koja  podrazumeva projektovanje u skladu sa prirodom, energetsku efikasnost,  ali pre svega  ispravan izbor energije koju koristi.

Banja Junaković je jedan od nosilaca turizma u opštini Apatin. Turistička privlačnost celog ovog kraja su poznata lovišta, staništa čuvenog podunavskog jelena i vrlo bogate ribolovne vode na Dunavu i njegovim rukavcima. Takođe, poznata je apatinska kulinarska tradicija, kao i manifestacija "Apatinske ribarske večeri". Opština Apatin je poslednjih godina izgradila jednu od najlepših marina na Dunavu.

Očuvana priroda koja okružuje Banju Junakovic, prostrani park s cvetnim alejama i skulpturama, urađenim u drvetu, metalu i kamenu, sportski tereni, kompleks bazena sa mineralnom toplom vodom, blizina Dunava i lovišta, čine ovu banju, sasvim sigurno, osim za lečenje, pogodnom i za boravak i odmor zdravih gostiju, za rekreaciju, pripremu sportista, za lovce i ribolovce.

{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije