Još 1914. godine izvršena je prva stručna analiza termalne vode pronađene u selu Prigrevica pored Apatina. Analiza je obavljena u Budimpešti a dobijeni nalazi potvrdili su njenu lekovitost, te se 1929. godine u Prigrevici osniva prva, mala banja. Bio je to začetak zdravstvenog turizma u ovom kraju, koji je značajno unapređen izgradnjom modernog banjskog rekreativnog centra - Banje Junaković.

Od 5 postojećih bušotina termalne vode, banja trenutno koristi jednu. Temperatura vode dostiže 52 stepena a sama voda, izuzetnog je kvaliteta. S obzirom da termalna voda dolazi iz dubina od nekoliko stotina metara gde je njena temperatura visoka, pri samoj površini otapa različite minerale i njihove soli, te lekovito deluje na čitav niz oboljenja. Danas, balneoterapija podrazumeva kupanje i vežbanje u termalnoj vodi, hidromasaže, obloge i pakovanja tela mineralnim blatom, kao i inhalacije.

 

Osim u terapijske svrhe, termalna vode služi i za zagrevanje prostorija, donoseći na taj način značajne uštede. Banja raspolaže sa 270 ležajeva, velikim restoranom nacionalne kuhinje za 450 osoba, i sa 2 sale za organizovanje seminara i sastanaka.

Banja Junaković smeštena je na obodu istoimene Park šume. Kroz šumu vodi Staza zdravlja a biciklističkim stazama, banja je povezana sa obližnjim Apatinom i Prigrevicom. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala, za sve one koje vole ovaj vid rekreacije. Područje šume Junaković stavljeno je pod zaštitu 1983. godine. Predstavlja očuvani kompleks hrastovih i bagremovih stabala koje obezbeđuju zaštitu termalnih izvorišta banjskog kompleksa. Ističe se zbog očuvanih starih stabala hrasta lužnjaka a šuma je utočište mnogih vrsta životinja.

Osim šetnje u prirodi, gostima se nude i drugi vidovi rekreacije: 4 teniska terena i moderna osmostazna kuglana, napravljena po standardima Svetske kuglaške federacije. Ponuda ovog  banjsko rekreativnog centra  biće unapređena  završetkom  modernog Spa i Welness centra koji  se gradi primenom najmodernih tehnologija. Ovaj objekat imaće sve odlike tkz. „pametne kuće“ koja  podrazumeva projektovanje u skladu sa prirodom, energetsku efikasnost,  ali pre svega  ispravan izbor energije koju koristi.

Banja Junaković je jedan od nosilaca turizma u opštini Apatin. Turistička privlačnost celog ovog kraja su poznata lovišta, staništa čuvenog podunavskog jelena i vrlo bogate ribolovne vode na Dunavu i njegovim rukavcima. Takođe, poznata je apatinska kulinarska tradicija, kao i manifestacija "Apatinske ribarske večeri". Opština Apatin je poslednjih godina izgradila jednu od najlepših marina na Dunavu.

Očuvana priroda koja okružuje Banju Junakovic, prostrani park s cvetnim alejama i skulpturama, urađenim u drvetu, metalu i kamenu, sportski tereni, kompleks bazena sa mineralnom toplom vodom, blizina Dunava i lovišta, čine ovu banju, sasvim sigurno, osim za lečenje, pogodnom i za boravak i odmor zdravih gostiju, za rekreaciju, pripremu sportista, za lovce i ribolovce.

{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Pametne zgrade
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
  • Štedljive sijalice
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije