Nemačka Savezna vlada sufinansira izgradnju prvog ofšor-postrojenja na nemačkom Baltiku. Reč je o parku vetrenjača "Baltik 1" smeštenom na otvorenom moru, pomoću kojeg će se struja dobijati snagom morskog vetra. Planira se da do 2020. godine bude proizvedeno 10.000 megavata struje, što odgovara energetskom potencijalu 12 velikih elektrana na ugalj. Radovi na Baltiku su još u toku i trebalo bi da budu završeni krajem 2010. godine.
Konstrukcije 21 vetrenjače izdižu se 125 metara iznad mora i idu 20 metara u dubinu. One će uskoro biti priključene na mrežu i biti stavljene u pogon. Računa se da će to postrojenje godišnje obezbeđivati strujom 50.000 domaćinstva, a što je posebno važno: bez emitovanja štetnog ugljen dioksida.
Po završetku "Baltika 1", planira se realizacija sledećeg projekta na Istočnom moru - "Baltik 2". Taj projekat zamišljen je još ambicioznije: planira se izgradnja 80 vetrenjača na moru, sveukupnog kapaciteta 288 megavata. Uz proizvodnju energije, ekološki značaj, razvoj industrije, zapošljavanje, ova grana industrije zasigurno predstavlja jedan od pravaca kojim treba da krene svaka zemlja.ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije