U turističkoj ponudi neizostavna je poseta najvećoj atrakciji Obedske bare: to je čuvena mešovita kolonija barskih ptica, u kojoj se trenutno gnezdi oko 800 parova različitih vrsta čaplji i vranaca. Ljubitelji ribolova mogu da uživaju u tradicionalnom jesenjem takmičenje u pecanju štuke varalicom koje će se održava svake godine na Obedskoj bari.Obedska bara poznata je širom sveta još od sredine XIX veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao „raju“ za ptice. Ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu i predstavlja najveće poplavno područje u Srbiji. Obedska bara je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su  kolonije ptica močvarica, brojne vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore.


Kraj 19. i početak 20. veka bilo je “zlatno doba” Obedske bare. Tada se u kolonijama čaplji i kormorana gnezdilo preko 15.000 parova, što je najveći broj ikad zabeležen u istoriji Srbije. Vremenom, broj prica je izuzetno opao, te se danas posvećuje posebna  pažnja merama njihove zaštite. Specifični mikroreljef i sezonskiprocesi, kao što su plavljenja rezervata, određuju opstanak autohtonih zajednica. Obedska bara sve više je ugrožena poremećajem vodnog režima i čovekovim delovanjem, a upravljač ovog rezervata JP Vojvodina Šume, osim čuvanja i održavanja rezervata radi i na unapređenju postojećeg stanja.


Livade majke Angleline u okviru specijalnog rezervata prirode Obedska bara, predstavljaju područje u kojem je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine najviše angažovan u procesu revitalizacije ugroženih otvorenih ekosistema. Prva faza aktivnih mera zaštite realizovana je u saradnji sa evropskom fondacijom EURONATUR. Nakon toga, uz sredstva Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i upravljača, ove livade su uspešno sanirane. Crkva majke Angelinenalazi se unutar Obedske bare na lokalitetu Obed. Prema legendi, sagrađena od građe broda 1486.godine i predstavlja prvu crkvu brvnaru u Vojvodini. Obnovljena je 2007.godine i omiljeno je mesto obilaska za turiste ali i za lokalno stanovništvo.Naselje Kupinovo sa okolinom spada u retka područja koja poseduju jedinstveni splet prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, što ovaj kraj čini posebno atraktivnim za razvoj eko-etno turizma. Na području Obedske bare postoji i veći broj arheoloških lokaliteta i objekata, počev od praistorije, preko doba Rimskog carstva do srednjeg veka.

Tokom avgusta ove godine organizovan je 16. međunarodni ekološki kamp pod nazivom "Povratak ibisa". Volonteri iz Srbije, Španije, Francuske, Belgije, Poljske, Koreje, Rusije i Nemačke već godinama rade na održavanju vlažnih livada. Uživanje u prirodnim vrednostima, obilazak kulturnih dobara, arheološki i ekološki kamp, edukativne staze, organizovane manifestacije, samo su neki od razloga za posetu ovom prirodnom dobru nesumnjive lepote. Tradicionalno jesenje takmičenje u pecanju štuke varalicom završeno je i ove godine dodelom prigodnih nagrada i degustacijom riblje čorbe, za koju je po prvi put ove godine održano takmičenje u kuvanju.Danas, suštinski je bitno očuvati prirodna dobra, koristiti ih na adekvatan način, vodeći računa da njihovo korišćenje bude u funkciji održivog razvoja lokalnih zajednica. Sa druge strane, i lokalno stanovništvo treba da prepozna značaj zaštićenih područja, što može da se postigne kroz realizaciju konkretnih aktivnosti na zaštiti i unapređenju stanja prirodnih dobara.

{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Pametne zgrade
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije