Javno preduzeće „Vojvodinašume“, u saradnji sa institucijama za zaštitu prirode organizovalo je dvodnevno obeležavanje jubileja „140 godina od prve administrativne zaštite Obedske bare“. Svečanost je obeležena skupom u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma kao i posetom Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara  čini prostrano močvarno-šumsko područje uz reku Savu u južnom Sremu. Uredbom o zaštiti specijalnog rezervata prirode, područje je stavljeno pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja 1. kategorije. Rezervatom upravlja JP  „Vojvodinašume”. U borbi za zaštitu Obedske bare mnogi su pomogli: od upravljača, stručnih institucija, opštine, lokalnog stanovništva  do nevladinih organizacija. Mladi Istraživači Srbije svake godine organizuju najstariji volonterski radni kamp u jugoistočnoj Evropi, pod imenom Povratak Ibisa.

U prvom stepenu zaštite ovog rezervata nalazi se prastara šuma hrasta lužnjaka – Debela gora. Već skoro sto godina, u ovoj šumi su zabranjene sve aktivnosti osim naučno-istraživačkih radova i edukacije. Kao posledica, javljaju se invazivne vrste drveća koje osvajaju ovaj prostor a hrast lužnjak se polako suši i nestaje. Već neko vreme se razmatraju mogućnosti na koji način se može obnoviti  hrastova šuma a da se ne ugrozi biodiverzitet, šumski sistem i predeo, a sačuvaju retke vrste biljaka.

Mnogo je ljudi boravilo na Obedskoj bari i utkalo deo svog života u njenu istoriju. Ovde su boravili kraljevi, grofovi ali i obični ljudi, pustolovi, istraživači i ljubitelji prirode, uživajući u čarima Obedske bare. Zbog svojih vrednosti, Obedska bara je uvrštena na  listu vlažnih područja Ramsarske konvencije od 1977. godine, kao prvo vlažno područje u našoj zemlji. Vlažna područja imaju  velik ekološki značaj jer predstavljaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune.

Obedska bara ima veoma povoljan geografski položaj. Blizina auto-puta čini ovo prirodno dobro lako dostupnim posetiocima iz udaljenijih  gradova. Pored uživanja u prirodi, u periodu od aprila do oktobra, posetioci mogu da uživaju u ribolovu. Ovaj prostor je bogat kulturno istorijskim spomenicima, koji predstavljaju pravu turističku vrednost. Oni svedoče o kulturi i životu naroda ovog kraja, a datiraju iz različitih vremenskih perioda. Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik, crkva Majke Angeline iz 16. veka sagrađena od drvene konstrukcije, etno kuće, samo su neki od razloga zašto posetiti Obedsku baru i provesti dan uživajući u lepotama ovog jedinstvenog i neponovljivog prirodnog dobra.

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Stop krađi električne energije
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Pametne zgrade
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije