Najveći broj udruženja registrovan je na teritoriji Bačke, čak 111, dok u Sremu postoji tek 27 nevladinih organizacija koji se bave zaštitom životne sredine. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine uspostavio je partnerski odnos sa udruženjima građana još 2002. godine, kada je i osnovan.
Početkom 2004. godine, Sekretarijat je započeo organizovano finansiranje projektnih aktivnosti ekoloških udruženja putem konkursa, pri čemu je zauzet stav da se  projekti sufinansiraju, kako bi se podržao što veći broj prijavljenih ekoloških udruženja. Postoje posebni kriterijumi koje Sekretarijat uvažava prilikom odabira projekata. 
Saradnja sa ekološkim udruženjima se nastavlja i u budućnosti, u cilju jačanja kapaciteta i učešća javnosti u donošenju lokalnih ekoloških akcionih programa, koji su u funkciji zaštite i unapređenja stanja životne sredine.
Na osnovu najznačajnih indikatora aktivnosti danas se procenjuje da svega 10-15% udruženja ima aktivnu i značajnu ulogu na lokalnom i regionalnom nivou. Jedno od udruženja koje daje veliki  doprinos na očuvanju naše ornitofaune je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Osnovano je 1989. godine okupljajući profesionalne i amaterske ornitologe, pod imenom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine.
Od svog osnivanja ovo udruženje posvećeno je: proučavanju ptica, njihovoj zaštiti, edukaciji o ugroženosti našeg ptičjeg sveta i popularizaciji potrebe za njihovom zaštitom. Posebno je važna stalna komunikacija sa javnošću, predavanja, izdavanje i distribucija propagandnih materijala, kao i časopisa. U časopisu "Cikonia"  objavljuju se stručni i naučni radovi, popisi faune ptica, kao i relevantne vesti iz oblasti ornitologije i zaštite ptica. Pored ovog stručnog časopisa, udruženje objavljuje i popularni magazin za ljubitelje divljih ptica “Detlić”, koji ima sasvim drugačiju koncepciju.Udruženje se bavi mnogim aktivnostima. Od 2012.godine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uključeno je u međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa. 2013. godine udruženje je postalo pridruženi član globalnog partnerstva za zaštitu ptica, BirdLife International, koje uključuje organizacije iz 120 država i okuplja više od 13 miliona  članova i simpatizera. Društvo održava mrežu aktivnih članova u celoj Srbiji koji rade na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Članovi društva trenutno rade na prvom atlasu gnezdarica Specijalnog rezervata prirode Zasavica. Razvojem ljudskih aktivnosti, velike zelene površine nestaju, čime su mogućnosti za egzistenciju živog sveta uveliko smanjene. Ukupan broj vrsta ptica koji je zabeležen u Srbiji iznosi oko 350. Očuvane populacije svih vrsta ptica u Srbiji, sačuvana staništa i područja na kojima žive, kao i društvo koje se aktivno zauzima za njihovu budućnost, prestavljaju viziju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


{plusone}ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Štedljive sijalice
  • Pametne zgrade
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije