Prekogranični UNESCO rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav” obuhvatiće 13 zaštićenih područja koja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti centralne i južne Evrope. Četiri od njih  se nalaze u Srbiji.
Rečni ekosistem je od vitalnog značaja za ljude koji tamo žive - obezbeđuje im pijaću vodu i prirodnu zaštitu od poplava, a bitan je i za održivo šumarstvo, zemljoradnju i ribarstvo.Na ministarskom sastanku u Budimpešti 2011. godine Srbija, Austrija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija potpisale su deklaraciju o uspostavljanju ovog rezervata biosfere. U julu 2012. godine UNESCO  MAB Komitet zvanično je odobrio hrvatsko-mađarski deo rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Republika Srbija poslala je svoju nominaciju u Pariz krajem  septembra 2013. godine. Srbija je 2011. godine u Parizu  izabrana za članicu Komiteta za zaštitu svetske kulturne baštine UNESKA i trenutno je jedina zemlja jugoistočne Evrope u tom telu. Naša država se profiliše kao zemlja koja pod zaštitom ima najrazličitije nasleđe.


Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, u saradnji sa WWF-om, radio je na pripremi našeg nominacionog formulara poslednje dve godine. Ipak, angažovanje po pitanju rezervata biosfere traje daleko duže. U proces su bile uključene sve zainteresovane strane, posebno upravljači zaštićenih područja i lokalne samouprave tj. pet opština - Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka.U procesu pripreme nominacije važna je bila i saradnja sa ekspertskim institucijama iz okolnih zemalja. Time su unapređena znanja u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja resursima i razvoja održivog turizma. Sve opštine u Vojvodini koje će biti deo rezervata biosfere povezuje jedan, njihov najvažniji resurs -Dunav. U okviru „Evropskog Amazona“ u Srbiji,  koji se prostire na površini od 176.000 ha, nalaze se četiri zaštićena područja.
Oblasti oko reka Mure, Drave i Dunava dom su najbrojnije populacije orla belorepana u Evropi i drugih ugroženih vrsta kao što su mala čigra, crna roda, dabar i vidra. Ovo je i mesto za godišnje migracije  više od 250 hiljada ptica. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine od samog početka je podržao inicijativu za  formiranje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj  rezervat pruža šansu da se prirodna baština što bolje sačuva a da lokalne samouprave zajedno sa partnerima iz susednih zemalja učestvuju na zajedničkim projektima.
Proglašenje prekograničnog rezervata biosfere  Mura-Drava-Dunav predstavlja veliki izazov, ali donosi i ekonomski potencijal usklađen sa socio-kulturnim i ekološki održivim razvojem. Osnovni  ciljevi koji se ovim proglašenjem ispunjavaju su očuvanje izuzetnih prirodnih vrednosti podneblja, podsticanje održivog razvoja i unapređenje kvaliteta  života stanovnika ovog područja.


{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije