Decu  od ranog uzrasta treba uvoditi, upoznavati, uključivati u sistem aktivnosti koje doprinose zdravom ekološkom življenju. Program „ZA ČISTIJE I ZELENIJE ŠKOLE U VOJVODINI“ značajno pomaže u ostvarivanju ovog cilja. Program je usmeren ka tome da se realizuju aktivnosti poput ekoloških radionica, zidnih novina, reciklaže, uređenja unutar škola, kao i školskih dvorišta, čišćenje, ozelenjavanje, uređenje okoline i samog naselja. Pored osnovnih i srednjih škola, veliko učešće uzele su i predškolske ustanove. U protekle četiri godine, program je prihvaćen u gotovo polovini od ukupnog broja vaspitno-obrazovnih ustanova. U njemu je do sada učestvovalo 285 škola i predškolskih ustanova sa teritorije AP Vojvodine.Određeni broj ustanova učestvuje od samog početka trajanja programa,  dok su se neke od njih kasnije priključile. Vrtić “Bubamara” iz Nadalja u programu je od samog početka. Edukativne i kreativne radionice, ekološke prezentacije, reciklaža, boravak u prirodi, upoznavanje živog sveta, sadnja povrća i cveća, samo su neke od aktivnosti koje se redovno sprovode u ovom vrtiću. Kroz ekološku predstavu deca su dobila priliku da pokažu svoju kreativnost i znanje.


Osnovna škola “Isa Bajić” smeštena je u centru Kule i nažalost, okružena betonom i zgradama. Sa željom da se izbore za svoje parče zelenila, učenici i nastavnici su u dvorištu škole zasadili drveće i napravili eko učionicu. Iako se u ovoj ustanovi ekološke akcije organizuju već godinama, škola “Isa Bajić”, u programu „ZA ČISTIJE I ZELENIJE ŠKOLE VOJVODINE“, učestvuje po prvi put. Ideja ima napretek a pored učenika, interesovanje za učešće pokazao je veći broj nastavnikaIspisivanje ekoloških poruka, izrada igračaka od pet ambalaže i stare garderobe, upotreba prirodnih materijala za izradu ukrasnih predmeta, pravljenje postera sa ekološko edukativnim sadržajima, samo su neke od aktivnosti kojima se deca rado bave na svojim časovima. Iako su još mali, imaju jasnu sliku šta treba da učine za svoje čistije i zelenije okruženje. Jedan od najvećih problema sa kojima se stanovnici Kule susreću je zagađenje Velikog bačkog kanala. Kanal koji protiče kroz samo mesto, zagađen je neprečišćenim industrijskim i komunalnim otpadnim vodama. Čak i za taj problem, đaci imaju neko svoje, dečije, rešenje.Iako je sticanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini najveći benefit, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ najuspešniji učesnici dobijaju prigodne nagrade. Do sada je ustanovama dodeljeno 112 nagrada. Jačanje kapaciteta škola da se bave prirodom i životnom sredinom podrazumeva uključivanje što većeg broja dece. Realizacija ovog programa nastavlja se i sledećih godina.  Iako je program namenjen i ostvaruje se u najvećoj meri u vaspitno-obrazovnim ustanovama, sve ove aktivnosti imaju za cilj jačanje svesti i dugoročno poboljšanje odnosa celokupnog stanovništva prema životnoj sredini, kao i stvaranje čistijeg i zelenijeg ambijenta za sve nas.


{plusone}

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije