U periodu od 3. maja do 13. juna 2021. godine obeležava se EU zelena nedelja 2021 sa ciljem promocije NULTE stope zagađenja i životne sredine bez toksina. Ovu manifestaciju prati i organizuje Generalni direktorat za životnu sredinu Evropske komisije, koji svake godine okuplja donosioce odluka, vodeće ekologe, zainteresovane strane i građane iz cele Evrope i širom sveta.EU zelena nedelja 2021 je prilika za interakciju sa svim zainteresovanim stranama o tome kako možemo zajedničkim snagama ostvariti ambiciju postizanja nulte stope zagađenja i okruženja bez toksina.

 

 

U cilju učešća u ovoj manifestaciji, Gradska uprava za zaštitu životne sredine je podnela predlog programa „TWO WHEELS – ZERO CARBON“, koji je prihvaćen od strane Evropske komisije.

kam2

U okviru obeležavanja EU zelene nedelje 2021 , a u cilju ukazivanja na direktan uticaj čoveka na prirodu i njihovu povezanost, povodom Evropskog dana parkova, 24. maja 2021. godine predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine su, uz podršku Članice Gradskog veća za imovinu, imovinsko pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, Mire Radenović, organizovali vožnju biciklima do Spomenika prirode „Kamenički park“.

kam5

Tom prilikom  su bile predstavljene najznačajnije aktivnosti i mere koje Grad Novi Sad sprovodi u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i  uslova životnog okruženja u Gradu Novom Sadu.

U parku su, na otvorenom, kroz obilazak određenih delova parka, prisutni  odslušali kratko predavanje od strane stručnog lica ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode  o značaju ovog zaštićenog prirodnog dobra sa akcentom na prirodne vrednosti i značaj za čoveka koji živi u urbanoj sredini.

kam3

Ovoj akciji su se pridružiti i predstavnici Radne grupe „Zelena stolica“ i volonteri zainteresovanih udruženja građana, kao predstavnici civilnog sektora koji aktivno sprovode aktivnosti u cilju unapređenja stanja životne sredine, a koji su zajedno sa ostalim učesnicima očistiti deo prostora na ulazu u Kamenički park, kako bi dali dobar primer da svaki pojedinac može doprineti očuvanju i unapređenju zajedničkog životnog okruženja.

kam4

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije