U okviru javnog uvida u Nacrt Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Ponjavica“ i u Izveštaj o strateškoj proceni uticaja toga plana na životnu sredinu, koji se realizuje u trajanju od 30 dana, od 15.01. do 13.02.2019. godine, u petak, 01.02.2019. godine, u maloj sali u zgradi Gradske uprave Pančevo, održana je javna prezentacija Prostornog plana.

Javna prezentacija je organizovana od strane nosioca izrade Prostornog plana, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, i obrađivača Plana, JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“, Novi sad.

Prezentaciju je otvorila dr Sanja Simeunčević Radulović, dipl.inž.arh., savetnik za prostorno planiranje u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, koja se zahvalila Gradu Pančevu na gostoprimstu,  pozdravila prisutne i upoznala sa sprovedenom procedurom. Tokom prezentacije je odgovorni planer Lana Isaković, dipl.inž.arh., upoznala prisutne sa osnovnim podacima o Prostornom planu, povodom za izradu predmetnog prostornog plana, sprovedenim koracima izrade Prostornog plana, planskim rešenjem, pravilima građenja i načinom sprovođenja. Nakon toga je odgovorni planer Ljubica Protić Eremić, dip. inž. hort., ukratko predstavila Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu. Posle izlaganja su prisutni izneli svoje stavove o ostvarenoj saradnji tokom izrade Prostornog plana, dali sugestije na dalji tok sprovođenja zaštite Parka prirode „Ponjavica“ i postavljali pitanja o određenim planskim rešenjima. Na pitanja su odgovarali odgovorni planeri Lana Isakov i Ljubica Protić Eremić, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Sanja Simeunčević Radulović i Dragica Plećaš, dipl. prav.

ponjavica

Javnoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj gradske uprave Pančevo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine gradske uprave Pančevo, Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo“ iz Pančeva i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada.

Razlozi za donošenje Prostornog plana proističu iz potrebe stvaranja planskog osnova za definisanje aktivnosti u oblasti, prvenstveno zaštite Parka prirode „Ponjavica“, turističkog i ruralnog razvoja i za realizaciju regionalnih i lokalnih interesa.

Na kraju javne prezentacije je istaknuta mogućnost svih pravnih i fizičkih lica da svoje primedbe na Nacrt Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Ponjavica“, kao i na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja toga plana na životnu sredinu, dostave na adresu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, 21000 Novi Sad, ili na adresu Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj gradske uprave Pančevo, Trg kralja Petra I br. 2-4, 26101 Pančevo, u toku trajanja javnog uvida, do 13.02.2019. godine. Javna sednica Komisije za javni uvid Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine održaće se 20.02.2019. godine u zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, sala 1, ul. Vladike Platona bb, Novi Sad, sa početkom u 15 časova.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Stop krađi električne energije
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije