Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat „Bolja energija“, uz podršku Svetske banke i Banke Poštanska štedionica, pokrenuli su nacionalnu kampanju pod nazivom "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh", u okviru koje će održati serija tribina u 10 gradova i opština Srbije.
 
uzice 1
Kampanja je tribinom održanom u Užicu zvanično počela, a građane su na učešće u projektu pozvale gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, ministarka rudarstva i eneregetike Dubravka Đedović Handanović i direktorka USAID Serbia projekta "Bolja energija" Lena Bratić.
 
 
O značaju energetske sanacije govorila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, istakavši da manje utrošene energije znači i uštede na računima građana.
“Subvenconisanjem energetske sanacije i povoljnim kreditnim linijama ovaj program omogućava nam da utičemo na zaštitu životne sredne, na čistiji vazduh, da trošimo manje energije, što i jeste zadatak svih nas, svakog pojedinca. I mislim da upravo ta promena svesti i promena razmišljanja na neki način može da nas dovede do boljeg i održivijeg društva i da na kraju krajeva imamo svi koristi od toga.”


uzice 2
 
Lena Bratić, direktorka USAID projekta “Bolja energija” naglasila je da građani kao vlasnici stambenih objekata (individualnog i zajedničkog stanovanja) imaju bitnu ulogu u procesu energetske sanacije stambenog fonda.
“U tom procesu koji je definisan kao strateški cilj države Srbije, izuzetno je bitno da građani shvate svoju ulogu, dobiju tačne i pravovremene informacije o programima podrške koju država pruža, kao što su subvencije ili podrška ugroženim kategorijama stanovništva. Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mera treba da se odluče, kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i sl. koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti”.

uzice 3
 
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da je Grad Užice sigurno jedan od lidera među lokalnim samoupravama, kada su u pitanju mere energetske efikasnosti.
”Iz godine u godinu izdvaja se sve više sredstava za te namene iz gradskog budžeta, a uz podršku resornih ministarstava proširuje se i obim mera koje subvencionišemo. Samo u prošloj godini kroz zajednički program Ministarstva rudarstva i energetike i grada Užica na 373 objekta zamenjena je stolarija, a na šest objekata ugrađeni su solarni paneli. Sa druge strane uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine prošle i ove godine nabavljeno je i ugrađeno 425 kotlova na gas, 34 kotla na pelet i pet toplotnih pumpi.
 

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Pametne zgrade
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Stop krađi električne energije
  • Štedljive sijalice
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije