U sedištu Pokreta gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima je 25. januara 2020. godine osnovana mreža nevladinih organizacija pod nazivom „Pošumimo Vojvodinu“.Među osnivačima je 21 nevladina organizacija i neformalna inicijativa građana iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Vršca, Subotice, Sombora, Bečeja, Sremske Mitrovice, Novog Kneževca, Kovina, Deliblata i Bele Crkve.

Mreža je osnovana u cilju većeg uticaja javnosti na donosioce odluka, radi očuvanja i unapređenja postojećih šuma i povećanja površina pod šumama u AP Vojvodini, zatim u cilju razvijanja svesti javnosti o važnosti očuvanja šuma i pošumljavanja na zaštitu prirode, poljoprivredu, ekonomiju, zatim radi veće medijske vidljivosti činjenica i problema, kao i načina za njihovo rešavanje, te na kraju, u cilju udruživanja znanja, iskustava, dostupnosti medijima, i drugih kapaciteta.

posumimo

Na sastanku su dogovorene i prve aktivnosti koje će se sprovesti u okviru mreže, kampanje, pravne akcije, ali i priprema preostalih dokumenata kojima će se bliže regulisati neka pitanja rada Mreže.

 Mreža je otvorena za nove članice.

Članice mreže:

Pokret gorana Vojvodine, Sremski Karlovci

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad

CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj, Subotica

Inženjeri zaštite životne sredine, Novi Sad

Pokret gorana Novog Sada, Novi Sad

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, Novi Sad

Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Novi Sad

Pokret „Odbranimo šume Fruške Gore“, Novi Sad

Udruženje za zaštitu šuma, Novi Sad

Ekološki front, Novi Sad

Ekološko udruženje „Avalon“, Vršac

Prirodnjačko društvo „Gea“, Vršac

Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“, Deliblato

Udruženje građana „Eko zona Kovin“, Kovin

Ekološki pokret Vrbasa, Vrbas

Pokret gorana Sombora, Sombor

Eko centar „Tisa“, Novi Kneževac

Ruralni centar „Sova“, Sremska Mitrovica

Udruženje građana „Ekobečej“, Bečej

Udruženje građana „Aurora“, Bela Crkva

Ekološki centar „Stanište“, Vršac

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Pametne zgrade
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije