Zelene površine naših urbanih sredina značajno poboljšavaju kvalitet života stanovnika u sve pretrpanijim gradovima. One, kao veza između čoveka i prirode imaju važnu ulogu u očuvanju prirodnih vrednosti urbanih područja. U želji da građanima ukaže na važnost postojanja parkova, kao i boravka u njima, Grad Novi Sad  pokrenuo je akciju pod nazivom „Oživimo parkove“, koja predstavlja nastavak prošlogodišnje akcije „10.000 stabala za Novi Sad“.

 

 

Prva faza uređenja i revitalizacije Univerzitetskog parka predviđa sadnju 88 novih sadnica, čime  će se značajno povećati broj postojećih stabala. Analizom stanja dendroflore od strane Stručnog tima koji čine profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta, planira se sukcesivno uklanjanje starih, oštećenih stabala koja ugrožavaju bezbednost posetilaca. Postepeno, ceo park biće obnovljen a  dodaće mu se i nova funkcija jer će u njemu biti smeštena letnja učionica.

Akcija „Oživimo parkove“, koju finansira Grad Novi Sad a realizuje Gradsko zelenilo, nastavljena je sadnjom drveća u dvorištima novosadskih škola, uz podršku društveno odgovornih kompanija. U dvorištu Srednje umetničke škole „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, zasađena su dva bagrema koje je doniralo Društvo za proizvodnju, promet i poslovne usluge Đaković.

suputt

Uz podršku kompanije „Tajfun HIL“ dva stabla žalosnog bresta zasađena su na Podbari, u dvorištu Saobraćajne škole „Pinki“.

pinki

Oko Srednje mašinske škole nalazi se čak 25 000m2 otvorenog prostora, sa sportskim terenima i uređenim parkom u kojem su, uz podršku kompanije „GALENS INVEST “ zasađena stabla koprivića, divljeg kestena i javora.

masinska

Kompanije „DDOR osiguranje “ prepoznala je značaj akcije „Oživimo parkove“ pa je donirala stablo piramidalnog jasena, koje je zasađeno  u dvorištu Osnovne škole „Đura Daničić“.

danicic

Sa željom da podrži lokalnu zajednicu u zelenim akcijama, Udruženje „Novosadska biciklistička inicijativa“ takođe je uzelo učešće u ovoj akciji, kroz donaciju sadnica za dvorište Osnovne škole „Sonja Marinković“.

 gu park

Zelene površine imaju veliki značaj za poboljšanje mikroklime urbanih struktura: deluju kao filteri u prečišćavanju vazduha, apsorbuju prašinu i čađ, obnavljaju kiseonik u atmosferi, povećavaju vlažnost vazduha, utiču na povoljniji toplotni režim i ublažavaju dejstvo ulične buke. Pored toga, zelenilo doprinosi većem osećaju sreće i zadovoljstva, pa će ova novozasađena stabla sigurno imati veliki pozitivan uticaj na sadašnje i buduće generacije dece novosadskih škola u čijim dvorištima su pronašla svoj novi dom.

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Štedljive sijalice
  • Pametne zgrade
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije