U Zrenjaninu je održan prvi od šest edukativnih skupova u okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“ koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Lovačkim savezom Srbije. Na izuzetno posećenoj informativno-edukativnoj radionici koja je okupila članove lovačkih udruženja, poljoprivredno-čuvarskih službi, Odeljenja za vanredne situacije, dobrovoljnog vatrogasnog društva,  i drugih nadležnih i zainteresovanih entiteta ovog područja, predočene su moguće pogubne posledice uništavanja biljnih ostataka na strnim usevima paljenjem požara.

Kako je tom prilikom rečeno, posledice paljenja strnjike mogu biti ogromna materijalna šteta i izgubljeni ljudski životi, a posebna šteta nanosi se prirodi. Dušan Ognjanović iz Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene Ministarstva, objasnio je da su paljenjem strnjike ugroženi čitavi ekosistemi i nanosi velika šteta po ukupan biodiverzitet Srbije. Zaštićena priroda, delovi prirode koji nas okružuju pripadaju svima nama, i štetu nastalu požarima trpimo svi mi, istakao je Ognjanović. Greške u upravljanju prirodom mnogo koštaju jednu zemlju, zbog čega je zaštita biodiverziteta i bezbednosno pitanje. Postoje brojni negativni efekti paljenja strnih ostataka na obradivim površinama u Srbiji, koji se odnose na ozbiljne posledice po divlje biljne i životinjske vrste, njihove populacije i staništa, ekosisteme i koridore koji ih povezuju. Paljevinom se dešavaju veliki poremećaji u ekosistemima, pa na takvim površinama mogu da se pojave invazivne vrste, glodari, što uz smanjenje plodnosti zemljišta predstavlja dodatni gubitak za poljoprivrednike, naveo je, između ostalog, Ognjanović.

pozar

Branislav Galešev iz Sektora za nadzor i predostrožnost Ministarstva ukazao je, pored ostalih, i na posledice emisije štetnih i opasnih materija po životnu sredinu do kojih dolazi usled ovih požara. On je pozvao građane da reaguju, i ukoliko vide pojavu požara na otvorenom prostoru, podnesu prijavu nadležnoj inspekciji, po mogućstvu uz fotografiju područja koje gori, sa  upisanim vremenom i mestom.

Novak Andrić, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine ukazao je da požari usled paljenja strnjike na otvorenom predstavljaju veliku pretnju lovnoj divljači i nanose veliku štetu ovom nacionalnom resursu. On je istakao da će se lovci u punom kapacitetu uključiti u ovu kampanju i pojačati kontrolu u lovištima, i uz saradnju sa svim nadležnim subjektima doprineti sprečavanju ovih nezakonitih radnji.

Kako je Karlo Kvapil iz Lovačkog saveza Srbije naglasio, u okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“ biće organizovane radionice i u drugim gradovima Srbije, kako bi sazrela svest u javnosti da je spaljivanje strnjike višestruko štetno.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nedavno je uputio poziv javnosti da se prestane sa praksom paljenja strnih useva na otvorenom prostoru, povodom početka kampanje koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Lovačkim savezom Srbije, i u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Stari Begej – Carska bara“.

„Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom“ apelovao je ministar, ukazujući da decenijska praksa u Srbiji da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet, imovinu i živote ljudi.

Srbija je jedan od četrdeset centara biodiverziteta u svetu, i izvanredni bogatstvo i lepota koji je odlikuju moraju se sačuvati, istakao je Trivan pominjući prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara“ kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vaatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike. „Ovakva katastrofa ne sme više da se ponovi!“ istakao je.

Nemar i neodgovornost prema sopstvenim i tuđim životima, imovini i prirodnim resursima Srbije ne bi smeli da se tolerišu, i zato će Ministarstvo u svom domenu rada podržati napore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih organa i institucija u uticaju na javnost, jačanju kontrole i  sprovođenju adekvatnije kaznene politike kada je u pitanju paljenje strnjike, istakao je Trivan. On se založio za preispitivanje korpusa kaznenih mera i njihovu oštriju primenu, kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Preuzmite  promotivni video-klip kampanje:

Kraća verzija od 30 sek.
Duža verzija

izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Pametne zgrade
  • Štedljive sijalice
  • Stop krađi električne energije
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije