Na 17 lokacija na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat “furadan”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavilo je u nedelju 12. Aprila, trovanje divljih ptica kod Bačke Topole, Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.  Službenici  inspekcije, uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, obavili su vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“. Pretraga terena otkrila je do sada ovaj nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja.

trovanje

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ministarstvo zaštite životne sredine najoštrije osuđuje do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole gde je stradalo 18 ptica i životinja i traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

Hitna istraga  je potrebna kako bi se pronašli počinioci i  svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta. Ovim gnusnim zločinom trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta naneta je nenadoknadiva šteta za našu prirodu i biodiverzitet. Ministarstvo zaštite životne sredine moli i apeluje na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu. Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se  ugrožavanja zdravlje ljudi. O tome nam nažalost svedoči pošast Korona virusa sa kojom se danas suočava  čitav svet.

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Štedljive sijalice
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Pametne zgrade
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije