Povređena dugorepa sova (Strix uralensis) nakon  uspešne rehabilitacije u Zoološkom vrtu grada Beograda, vraćena je u prirodu. Odmah nakon prispeća u Nacionalni park Đerdap, dugorepu sovu su u prirodno stanište pustili predstavnik Grupe za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine, čuvar prirode i biolog Nacionalnog parka Đerdap i ornitolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Ovu dugorepu sovu koju je najverovatnije povredilo motorno vozilo,  ošamućenu i onesposobljenu za let pronašli su meštani Štubika. Zavod za zaštitu prirode Srbije je povređenu pticu zbrinuo u Zoološkom vrtu grada Beograda, gde je joj je nakon veterinarskog pregleda pružena stručna nega narednih dvanaest dana. Tokom rehabilitacije ptica je uzimala hranu aktivno i pre vraćanja u prirodu utvrđeno je da je letno sposobna i u dobroj kondiciji.

sova

Sve ptice grabljivice su zaštićene nacionalnim propisima Republike Srbije i međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES Konvencija). Dugorepa sova, takođe poznata i kao uralska sova, nalazi se u kategoriji strogo zaštićenih vrsta. Ova noćna ptica grabljivica je  stanovnik očuvanih bukovih i bukovo-jelovih šuma u planinskim predelima, i veoma je retka na teritoriji Republike Srbije sa svega oko 100 gnezdećih parova.

Pre manje od dve nedelje predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine su u saradnji sa stručnjacima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Zoološkim vrtom Palić i čuvarima zaštićenog područja Subotička peščara, pustili u prirodu još jednu dugorepu sovu koja je pronađena povređena u Banatskom selu Krajišniku u decembru 2019. godine i koja je uspešno rehabilitovana u Zoološkom vrtu Palić. Rehabilitacija i puštanje nazad u prirodu svakog primerka ove vrste je veoma značajna za divlju populaciju dugorepe sove u Srbiji.

Ukoliko pronađete povređenu, iznemoglu ili onesposobljenu pticu grabljivicu:

1- Pažljivo joj priđite jer će se povređena životinja osetiti ugroženom i čoveka će smatrati za predatora (obzirom da će se najverovatnije braniti, posebno vodite računa na kandže);

2- Pokušajte da celu pticu prekrijete većim peškirom, odevnim predmetom i slično, kako bi sigurnije imobilisali životinju (ptice se obično umire ako ne vide oko sebe) ;

3- Stavite pticu u perforiranu kartonsku kutiju sa novinama na dnu (kutija mora da bude dovoljno velika da ptica ne ošteti/polomi letno perje i da ima dovoljno rupa sa obe strane kutije za protok vazduha);

4- Čuvajte pticu u kutiji na mirnom mestu (vodite računa da temperatura prosorije gde se ptica drži bude umerena, po mogućnosti između 10 i 20 stepeni celzijusa);

5- Bez odlaganja kontaktirajte Zavod za zaštitu prirode Srbije (www.zzps.rs), Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (www.pzzp.rs), Ministarstvo zaštite životne sredine (www.ekologija.gov.rs) ili upravu najbližeg zaštićenog područja (nacionalni park, rezervat i sl.).

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Stop krađi električne energije
  • Štedljive sijalice
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Pametne zgrade
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije