Zahvaljujući partnerstvu između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pančevačke toplane, i gradske uprave u Pančevu, sistem za grejanje i toplu vodu u pančevačkoj Opštoj bolnioci sada je u potpunosti funkcionalan, saopšteno je iz USAID.

Renoviranje svih šest podstanica u krugu bolnice u vrednosti od 230.000 dolara, dogovoreno je početkom godine i završeno na vreme kako bi se tokom grejne sezone u bolnici postigla stabilna temperatura, uključujući i delove za smeštaj kovid pacijenata, i kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje toplom vodom za odeljenja hirurgije i ginekologije tokom cele godine, navedeno je u saopštenju.

usaid

Obezbeđena je, kako se navodi, dodatna oprema i softver kako bi se rad celog sistema u potpunosti automatizovao na osnovu potreba bolnice i na osnovu spoljne temperature i kako bi se omogućilo da sistem daljinski prate obučeni stručnjaci iz toplane u realnom vremenu.

U poslednjih nekoliko godina, Opšta bolnica u Pančevu suočavala se sa ozbiljnim problemima kada je u pitanju obezbeđivanje grejanja kao i pouzdano snabdevanje sanitarnom toplom vodom odeljenja ginekologije i hirurgije. Problem je postao još ozbiljniji sa izbijanjem pandemije jer je ova bolnica određena za primarnu regionalnu kovid bolnicu u Banatskom regionu, koja je u nekim trenucima smeštala preko 200 pacijenata inficiranih virusom kovid-19.

Bolnica, kako je saopšteno iz USAID, sada prima i višak pacijenata iz Beograda. Pančevačka toplana i Gradska uprava obratili su se USAID-u kako bi se ovaj problem rešio. "Kada su nam partneri iz Pančeva objasnili sa kakvim problemima se suočavaju, kada je u pitanju snabdevanje grejanjem i toplom sanitarnom vodom u bolnici, koja je takođe važna kovid bolnica, shvatili smo koliko je važno da im pomognemo da taj problem reše. Mobilisali smo resurse i delovali brzo kako bismo završili posao pre početka grejne sezone i kako bismo unapredili uslove u bolnici i za pacijente i za zaposlene", rekao je direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa.

Pre ove inicijative u bolnici, USAID je već uspešno realizovao partnerski projekat sa pančevačkom toplanom kako bi se unapredila energetska efikasnost, i to postavljanjem 200 solarnih panela na krovu toplane Kotež, kapaciteta 350 kWh, namenjenih snabdevanju toplom sanitarnom vodom, navodi se u saopštenju USAID.

Taj projekat je, kako navode, već doveo do ušteda koje su jednake 8000 m³ prirodnog gasa, ili količini tople vode koja se može obezbediti za 128 stanova cele godine.

Ukupna vrednost projekta je bila 190.000 dolara: USAID je obezbedio 100.000 dolara za kupovinu solarnih panela i prateće opreme; toplana je obezbedila 90.000 dolara za renoviranje krova, dodaje se.

Taj posao obavljen je u okviru USAID-ovog Projekta za unapređenje energetske efikasnosti koji ima za cilj unapređenje energetske efikasnosti kod obezbeđenja grejanja na lokalnom nivou.

Najviše preko USAID-a Sjedinjene Američke Države obezbedile su preko 3,54 miliona dolara Srbiji na ime pomoći u borbi protiv pandemije virusa kovid-19, navedeno je u saopštenju: "Ta pomoć obuhvatala je opremu od koncentratora kiseonika, preko rendgen aparata i testova, preko trijažnih kontejnera za bolnice do saradnje sa UNICEF-om i Crvenim krstom Srbije na obezbeđenju hiljada higijenskih paketa i kompleta za dečiju igru i učenje namenjenih najugrorženijim grupama tokom ove krize".

izvor: N1

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Pametne zgrade
  • Stop krađi električne energije
  • Štedljive sijalice
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije