Veliki broj stambenih jedinica u Valjevu izgrađen je u periodu od 1960-1985. godine, kada se nisu pratili standardi gradnje, koji za cilj imaju dostizanje energetske efikasnosti. Ove objekte, nažalost, odlikuje prevelika potrošnja toplotne energije jer dotrajalost fasada, stara stolarija i neizolovani betonski zidovi gube toplotu i povećavaju račune stanarima.Ovakve zgrade su najveći potrošači energije u Srbiji i na njih  odlazi oko 40% ukupne finalne energije, pa samim tim i predstavljaju najveći potencijal za uštede.

valjevo1

Rešenje za svoje probleme, stanari zgrada videli su u javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na kućama i stambenim zgradama, koji je objavljen u oktobru 2021. godine.

valjevo2

Na javni poziv grada Valjeva prijavilo se 460 domaćinstava i stambenih zgrada a Komisija za realizaciju mera energetske sanacije prihvatila je 139 prijava građana i pet prijava stambenih zajednica.

Iako je preliminarna lista brzo objavljena, zbog ekonomske krize i poskupljenja cene građevinskog materijala, izdvojena sredstva više nisu bila dovoljna za realizaciju mera. Rešenje za stambene zajednice je pronađeno uz pomoć USAID-ovog programa  ‘Bolja Energija’.

valjevo3

USAID ‘Bolja Energija’ je  tokom novembra 2022. započeo sufinansiranje rekonstrukcije izabranih zgrada u Valjevu. Sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Gradom Valjevom potpisani su sporazumi o saradnji sa svakom stambenom zajednicom.

Dogovoreni su planovi nabavke za radove na rekonstrukciji zgrada i utvrđena dinamika radova sa izabranim izvođačem.

valjevo33

Od rekonstrukcije izabranih zgrada najviše koristi imaće građani.  Postavljanjem izolacije, zamenom stolarije i ostalim merama unapređenja energetske efikasnosti, dolazi do smanjenja potrošnje toplotne energije, što ima pozitivne efekte i na budžete vlasnika stanova.

Stručnjaci su izračunali da će ova rekonstrukcija stanarima 4 zgrade u Valjevu doneti uštede od 24 do 38%, sa periodom otplate između 6 i 9 godina.

valjevo4

Završena prva grupa od četiri zgrade u Valjevu, nesumnjivo može da posluži kao model za zgrade širom zemlje. Takođe, ovakvi projekti doprinose uspostavljanju stabilnosti na tržištu energenata i energetskoj sigurnosti cele zemlje.

USAID ‘Bolja Energija’ će, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, raditi na uspostavi održivog mehanizma finansiranja stambenih zgrada, kako bi se ubrzalo i olakšalo ulaganje u energetsku rekonstrukciju širom zemlje, povećala energetska efikasnost zgrada, ali i smanjilo zagađenje koje muči stanovnike u svim većim gradovima širom Srbije.

 

Film posvećen rekonstrukciji zgrada u Valjevu realizovala je video produkcija Contrast Media iz Novog Sada.

ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Stop krađi električne energije
  • Štedljive sijalice
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Pametne zgrade
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije